فیزیوتراپی یک روش درمانی جهت توان بخشی بیماران بعد از آسیب انجام می شود. هدف از انجام این کار بازپروری، حفظ و به حداکثر رساندن عملکرد، حرکت و قدرت فرد است. بعد از هر مشکلی نظیر شکستگی و یا شکاف در استخوان، آسیب های ستون فقرات، سکته مغزی، اختلالات عصبی، صدمات ورزشی و انجام جراحی، بدن جهت بازگشت به شرایط طبیعی و افزایش عملکرد خود به درمان توسط متخصصین فیزیوتراپی نیاز پیدا میکند.
برای انجام فیزیوتراپی بیماران از روش های مختلفی برای درمان استفاده می شود، عبارتند از:
تکنیک های الکتروتراپی، روش های درمانی دستی یا برنامه های مختلف ورزشی، کشش عضلات، ماساژ، طب سوزنی، گرما و سرما درمانی. همه ی این خدمات را بیمار می تواند به صورت فیزیوتراپی در منزل دریافت کند.
انواع فیزیوتراپی در منزل کرج
با استفاده از این روش برای بیمارانی که دچار سکته ی مغزی شده اند، باعث می شود، تا بتواند هر چه سریع تر به روند زندگی عادی خود برگردند.
با توجه به این که بیماران ام اس دچار مشکلات حسی و حرکتی هستند، و رفت و آمد به مراکز درمانی می تواند برای آن ها سخت باشد، به همین خاطر انجام فیزیوتراپی در منزل برای آن ها گزینه ی مناسبی می باشد.
-
فیزیوتراپی پارکینسون
-
فیزیوتراپی تنفسی
جهت آشنایی بیشتر در رابطه با فیزیوتراپی تنفسی در منزل مقاله ی مرتبط با آن را مطالعه کنید.
ضایعه نخاعی ممکن است، به خاطر یک تصادف ایجاد شود، و به خاطر عدم توانایی این افراد در راه رفتن و دیگر مشکلات حرکتی، برای مراجعه به مراکز فیزیوتراپی و توان بخشی با مشکلاتی رو به رو می شوند. به همین خاطر انجام فیزیوتراپی این افراد در خانه باعث می شود، تا در آسایش و آرامش بهترین شرایط را برای دریافت خدمات فیزیوتراپی، توانبخشی و کاردرمانی داشته باشند.
در بیشتر مواقع علت درد در پشت چیز جدی نیست، و با انجام چند اقدام پیشگیرانه و درمان در خانه به راحتی در عرض چند هفته قابل حل است. از مهم ترین دلایل کمر درد می توان به وضعیت بد نشستن، سبک زندگی نامناسب، خم شدن مکرر به جلو و بلند کردن وسایل سنگین اشاره کرد.
از شایع ترین علل درد زانو می توان به تخریب استخوان ها، مسائل مربوط به سن، آسیب ناشی از تصادف، در رفتگی و شکستگی، آرتروز، آسیب لیگامانهای زانو و ضربه اشاره کرد، به همین خاطر انجام دادن فیزیوتراپی به ایجاد حداکثر انعطاف پذیری و تحرک در مفاصل زانو کمک می کند. علاوه بر این، در کنترل درد زانو، تقویت عضلات اطراف مفاصل زانو، برگشت آسیب و جلوگیری از قسمت های بعدی درد و آسیب نیز کمک می کند.
-
فیزیوتراپی گردن
-
فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی
چه افرادی می توانند از خدمات فیزیوتراپی در منزل استفاده کنند؟
- شکستگی یا ترک استخوان
- آسیب های ستون فقرات
- افرادی که به توان بخشی پس از جراحی نیاز دارند.
- ورزشکارانی که دچار آسیب شده اند.
- بیماران با مشکلات ارتوپد یک مانند مشکلات مفصلی، پیچ خوردگی مچ پا، تعویض مفصل زانو و ران
- کودکان با آسیب های مغزی مانند فلج مغزی
- بیماران با بیماری های نورولوژیک مانند پارکینسون، سکته مغزی، ام اس، گیلن باره، ضایعه نخاعی و …
- بیماران قلب و عروق مانند توان بخشی بعد از جراحی قلب
- بیماران با مشکلات تنفسی
- سالمندان
- فیزیوتراپی تنفسی در بیماران کرونا
در چه مواردی نیاز به فیزیوتراپی در منزل دارید؟
- گردن درد و کمر درد
- آرتروز مفاصل
- شکستگی و اختلالات ارتوپدی
- عدم تعادل و ضعف حرکتی
- خستگی و ضعف جسمانی مزمن
- تقویت عضلات قبل و بعد از جراحی
- عوارض سرطان و شیمی درمانی
- آموزش های مرتبط با تناسب اندام و سلامتی
- مشکلات تنفسی
- توان بخشی قلبی و درد قفسه سینه
- مشکلات زانو، مچ پا و پا
- مشکلات شانه، بازو، دست و مچ، مانند سندرم تونل مچ دست و التهاب تاندون شانه
- توان بخشی قبل و بعد از زایمان
- توان بخشی عصبی
- مراقبت از زخم ها
- رگ به رگ شدن معمول و کشیدگی عضلات اندام ها و اسپاسم
- صدمات ناشی از کار مانند صدمات حرکتی مکرر، تصادفات ناشی از لغزش و سقوط و دیگر ضربه ها
- آسیب های ناشی از ورزش و فعالیت های بدنی
فواید فیزیوتراپی چیست؟
- بیمار می تواند برای دریافت درمان در خانه ی خود در آرامش و آسایش باشد.
- دیگر اعضای خانواده برای همراهی بیمار در جلسات درمانی احتیاجی به مرخصی از کار ندارند.
- دیگر لازم نیست، به مراکز درمانی مراجعه کنند.
- با فیزیوتراپی در منزل بیمار همچنین با تمریناتی که باید خود به تنهایی انجام دهد، بیشتر آشنا می شود. آن ها برای انجام این تمرینات در بین جلسات درمانی آمادگی بیشتری خواهند داشت. این به بهبود نتایج کمک می کند.
- با داشتن فیزیوتراپیست های واجد شرایط جلسه یک به یک را به راحتی منزل خود انجام می دهند، و بیمار می تواند احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
- می تواند مراقبت های شخصی توسط فیزیوتراپیست دریافت کند، بدون این که مجبور شود، به بیمارستان ها و یا کلینیک ها مراجعه و صبر کند.
- بهترین گزینه برای افرادی که برای رسیدن به مراکز درمانی با موانعی رو به رو هستند، یا تحرک محدودی دارند.
- در هزینه های رفت و آمد صرفه جویی می شود، که این موضوع در شهرهای بزرگ مانند کرج نکته ی قابل توجهی می باشد.
- با استفاده از گزینه فیزیوتراپی در منزل، افراد بیشتری قادر به ادامه جلسات فیزیوتراپی و جلوگیری از بروز عوارض احتمالی سلامتی خواهند بود.
راهکارهای درمانی اصلی در فیزیوتراپی
فشار جسمانی وارد شده به بدن، به دو دسته فعال و غیر فعال تقسیم می شود. در حالت فعال که توسط خود فرد انجام می شود، مانند دویدن یا پیاده روی. ولی ورزش غیر فعال به حالتی گفته می شود، که فشار از طرف فرد دیگری اعمال می شود، که فیزیوتراپی یکی از این ورزش ها می باشد. بعد از سکته مغزی با آسیب های مغزی و نخاعی فیزیوتراپیست به فرد کمک می کند، تا تعادل و هماهنگی بدن خود را مجدداً به دست بیاورد.
در این روش با استفاده از یک وسیله مخصوص امواج را به لایه های زیرین بدن می تاباند، تا با نفوذ این امواج و حرارت ناشی از آن مشکلات بیمار را درمان کنند. مثل کشیدگی یا اختلالات عضلانی.
متخصص فیزیوتراپی با حرکات آرام و پیوسته این دستگاه آغشته به ژل مخصوص را به صورت دیواره وار روی نقاط آسیب دیده حرکت می دهدۀ تا ژل جذب عمیق ترین لایه پوست و ماهیچه ها شود.
-
تحریک الکتریکی عصب و عضله
تنس TENS به منقبض کردن عضلات و کاهش درد ناشی از بافت های آسیب دیده کمک می کند، و کاری می کند، تا عضلات دوباره کارایی گذشته خود را بازیابند.
-
درمان با استفاده از کشش بدن
حرکات کششی برای آن دسته از بیمارانی مناسب می باشد، که در قسمت پایین کمرشان درد احساس می کند، استفاده می شود، و انجام این کار باعث می شود، تا وضعیت حرکتی ستون فقرات بیمار بهبود پیدا کند. دستگاهی در این روش فیزیوتراپی وجود دارد، که به صورت یک جلیقه طراحی شده است، و برای محافظت از دنده ها به کار می رود. این جلیقه با کمک تسمه هایی در جای خود محکم بسته می شوند، و برای بدن، کشش لازم را ایجاد می کند، و فشار ناشی از روی عصب ستون فقرات بیمار را کم می کند، و در نتیجه به روند وضعیت حرکتی بیمار سرعت می بخشد.
مفاصل بدن را در جهات مختلف به حرکت در می آورد. این حرکت یا میزان فشاری که فیزیوتراپیست وارد می کند، به کاهش درد کمک می کند، و به بهبودی وضعیت حرکتی بیمار کمک می کند.
فیزیوتراپیست با توجه به وضعیت بیمار نقاط حساس یا بافت های عمیق آسیب دیده را ماساژ می دهد، که استفاده از این روش به کاهش درد ، گرفتگی عضلات و افزایش جریان خون کمک می کند.
کمپرس آب گرم بر روی نقاط آسیب دیده قرار می دهند. کمپرس یا کیسه آب گرم باید بین 15 تا 20 دقیقه روی محل مورد نظر بماند. در این روش حرارت اعمال شده، موجب می شود، تا خون به قسمت های آسیب دیده برسد، که انجام این کار به کاهش گرفتگی عضلانی و درد کمک می کند.
استفاده از کمپرس سرد یا یخ منجر به کاهش درد و التهاب ناشی از مناطق آسیب دیده می شود، که معمولاً در اوایل دوران آسیب دیدگی بین 15 تا 20 دقیقه روی نقاط آسیب دیده از آن استفاده می کنند.
یونتوفورزیس نوعی محرک الکتریکی برای بهبود بافت های ملتهب و نقاط آسیب دیده می باشد. این روش نوعی دارورسانی از طریق پوست می باشد، که فیزیوتراپیست برای بیمارانی که برای التهاب عضلات خود دگزامتازون مصرف می کنند، از این روش استفاده می کند، تا به واسطه این محرک الکتریکی تأثیرگذاری دارو افزایش پیدا کند.
در لیزر درمانی از امواج غیریونیزه با طول موج مشخص را به بافت های آسیب دیده بیمار می تابانند، که معمولاً بین 1 تا 3 دقیقه زمان می برد. در این روش فوتون های نور انرژی مورد نیاز را به بافت های آسیب دیده می رساند، که برای بهبود زخم، التهاب و کاهش دردهای شدید به کار می رود.
-
استفاده از نواردرمانی کششی
این نوارها از جنس پارچه انعطاف پذیر هستند، که وقتی روی اندام بدن قرار بگیرند، باعث کش آمدن عضلات می شوند. برای منقبض کردن عضلات، کنترل کبودی و کاهش درد از این روش استفاده می کنند.
آب درمانی (جکوزی) طوری طراحی شده است، تا خون رسانی به نقاط آسیب دیده را افزایش دهد. استفاده از این روش درمانی باعث کاهش درد و بهبود گرفتگی عضلات می شود.